Att välja paddel

Det finns en uppsjö av paddlar i alla olika prisklasser och utseende. Hur vet jag vad jag ska ha?
Till att börja med så finns det inget rätt eller fel – bara åsikter. Men med den här guiden så vet du vad du ska tänka på i valet av paddel.


PADDELLÄNGD

Att välja rätt paddellängd är det första ”problemet”. Avgörandet ligger på dels din längd men också på hur högt du sitter i kajaken. Även teknik spelar in.

AquaBound har här tagit fram en tabell som även tar hänsyn till kajakens bredd:

Kajakbredd <58cm  60-71cm >73cm
 Din längd
 <165cm  210-220cm 230cm 230-240cm
 165-180cm  220cm 230cm 230-240cm
> 182cm  220-230cm 230-240cm 240cm

De här riktlinjerna är ganska bra att ha med sig när man väljer eftersom tabellen är ganska grovt räknad.

Välj en kortare paddel om kajaken svänger för mycket fram och tillbaka för varje tag, om du blir trött (mjölksyra) av paddlingen eller om du inte hinner accelerera i surf.
Välj en längre paddel om du tycker att du får för hög frekvens på paddeln på plattvatten.

PADDELVINKEL

På en del paddlar kan man ändra vinkeln på bladen.
Om du lyfter paddeln på sidan där du håller fast (högersida för högervriden paddel) ska du kunna sätta i paddeln på andra sidan utan att behöva vrida i (högra) handleden. Är du tvungen att vrida upp handleden lite så är det inte så farligt. Måste du däremot vrida handleden nedåt för att sätta i paddeln i rätt vinkel så bör du öka vinkeln. Ju brantare din paddelföring är, ju mer vinkel ska du ha.
En vinkel runt 45° och 75° är en bra början.

SKAFTSTYVHET

Ett relativt mjukt skaft rekommenderas för surfski, havskajak, barn och för dig som har problem med handlederna. För max utfall av varje paddeltag rekommenderas medelstyvt eller styvt skaft.

BLADFORM

Bladet på paddeln finns i olika utföranden: v-formade, skålade eller vingformade.

Plana blad är de billigaste och enklast att använda eftersom det inte finns fram eller bak, vänster eller höger. Nackdelen är att verkningsgraden (mer jobb för mindre framåtrörelse) och kan lätt vibrera vid kraftiga tag. Dessa används nästan inte längre inom kajakvärlden.

Skålade blad har ett bra grepp och hög verkningsgrad och ger kraft, fart och bra kontroll men kräver lite mer teknik för att kunna utnyttjas. Måste hållas rätt för att fungera optimalt.

V-blad är lättpaddlade, bekväma och utan vibrationer. Passar extra bra för långfärdspaddling där man strävar efter behaglig och jämn fart.

Vingpaddel är speciellt anpassad för hög fart och paddling rakt fram. Kräver mycket teknik från användaren för att den ska fungera optimalt. Räkna här med mycket träning innan man får full feedback av paddlingen.

Material

Paddlar görs idag i lite olika material, polyester/glasfiber, epoxi/kolfiber, termoplast, nylon etc med skaft av aluminium, trä eller plastkombinationer.

Man kan säga att ju dyrare, desto lättare.
Vi rekommenderar att man satsar på en lätt paddel eftersom det i längden lönar sig speciellt vid längre turer.
Aluminium är oftast den biligaste lösningen, men ska du köra året runt så titta på något annat för materialet blir väldigt kallt att hålla i under vintermånaderna.