Att resa med kiteutrustning

Många av våra kunder planerar att resa med sin kiteutrustning under vintern för att på så sätt förlänga säsongen. Detta tycker vi på Onwater är fantastiskt roligt. Vi har valt att sammanställa en guide med lite saker man bör tänka på för att du ska kunna transportera dina kära ägodelar på ett så säkert och ekonomiskt sätt det bara går.

Största vikt kommer vi lägga vid hur du packar din utrustning för att undvika onödiga skador men kommer även lägga till lite allmänna tips om hur flygbolagen resonerar för att du ska slippa onödiga avgifter. Pengar som du kan ha betydligt roligare för.

Val av väska

Vi på Onwater har valt att lagerhålla Prolimits sortiment då vi anser att de tillverkar riktigt bra väskor till konkurrenskraftiga priser. Ordentligt sydda väskor som varit väldigt populära bland våra kunder i många år.

Den första frågan du bör ställa när du ska välja en väska är vad du planerar att packa med dig. De flesta väskorna klarar att få plats med bräda och två till tre kites. De lite större väskorna har även plats för din övriga utrustning såsom sele, pump och våtdräkt och de ännu större väskorna har dessutom plats för dina vardagskläder du önskar ha med dig på resan.

Nästa punkt är såklart brädans längd vilket är måttet man utgår från i valet av storlek.

Golfbag Kite

Den vanligaste modellen kunder handlar hos oss när de ska ut och flyga är någon av våra populära “Golfbagar” just med anledning av att du på ett enkelt sätt kan få med dig allt du behöver i ett och samma bagage. En annan fördel med denna modellen är att man lätt kan dra den bakom sig under resan då väskan innehållande komplett utrustning kan vara relativt tung. De lite dyrare väskorna är utrustade med hjul och är dessutom kraftigt vadderade För bästa skydd. Det innebär att du inte behöver vara riktigt lika försiktig när du packar din utrustning som när du packar i en ovadderad väska. Mer tips om hur du packar smart kommer längre ner.

Nackdelen med en kraftigare väska är att den väger något mer än en lättare modell och många flygbolag kommer ta ut extra avgifter för övervikt. Därför rekommenderar vi dig starkt att planera din packning noga och inte ta med onödiga prylar oavsett vilken väska du väljer.

Även när du packar dina övriga kläder bör du tänka minimalistiskt. Shorts. t-shirt och flip-flops kommer man väldigt långt med.

Board bag ultra light

Vet du med dig att du är försiktig och dessutom kommer ha med dig mycket packning kan någon av våra ovadderade golfbagar vara av intresse. Ett exempel på en sådan är Prolimit Golf ultralight som är en betydligt mer avskalad modell men som därför också väger betydligt mindre.

En anledning till att många människor väljer golfbagen är att en del flygbolag har förmånliga priser vid incheckning av golfutrustning. Vi rekommenderar dig att undersöka detta med ditt flygbolag innan avresa då andra flygbolag tar ut extra avgifter för golfutrustning.

Multitrvel Combo Bag

Vill du ha en väska som påminner om en mer traditionell kitebag och som du vill kunna bära med dig som en ryggsäck har Prolimit tagit fram en serie med combo bagar. Även dessa rymmer ett par kites, sele, bräda våtdräkt och pump.

En fördel med dessa bagar är att de väl på plats kan vara lättare att ta med ner på stranden då du lätt kan slänga upp den på axeln.

Detta är även en väska som passar väldigt bra för användning på hemmaplan när du vill ha en väska att samla alla dina prylar.

Dessa bagar har inte lika mycket plats för kläder och annat du vill ha med dig utan lämpar sig mer som ren kitebag. Detta kan innebära att du får checka in ytterligare en väska om du väljer att ta med den på en längre resa.

Flygbolagens regler

Tänk på att alla flygbolag har olika regler för incheckning av bagage. Det är viktigt att höra av sig till sitt flygbolag för att få reda på vad som gäller på din resa. Normalt brukar tillåten bagagevikt vara 20-23Kg och en längd på 150-158cm. Längden ska man vara försiktig med då det inte är ovanligt att flygbolagen räknar längd som längd+omkrets. Det är inte alltid detta ställer till några problem utan vanligtvis brukar du kunna checka in ditt bagage som vanligt och lämna in bagen på odd size luggage.

En rekommendation från oss för att minska övervikten är att utnyttja det inkluderade handbagaget när du checkar in. Även en större kite brukar klara sig inom flygbolagens måttbegränsningar för tillåtet handbagage.

Hör dig för med flygbolaget om du eventuellt behöver boka specialbagage i förväg. Du vill inte ha några tråkiga överraskningar där du väl är ute på flygplatsen.

Att packa smart

Lägg ut din packning på golvet hemma innan du stoppar den i din väska och gå igenom allt ett par gånger innan du väljer att inkludera det i din packning. På så sätt kommer minska eventuell övervikt men kanske ännu viktigare inte glömma packa med något.

När du packar din väska börjar du med att skruva av fenorna. Utstickande fenor kan skada din bag eller ännu värre gå sönder. Försök i möjligaste mån skydda kanterna på brädan vilket du enklast gör genom att exempelvis vira en handduk eller poncho runt. Tejp kan användas för att hålla handduken på plats. Har du en ovadderad väska ska du lägga extra fokus vid detta moment. Har du separata väskor till dina kites rekommenderar vi att du plockar ur kitesen ur dessa. Att stoppa kitesen i din våtdräkt skyddar oftast bättre och du sparar dessutom onödig vikt. Därefter lägger du i pump, bom och sele och fyller ut hålrummen med de kläder du behöver under resan. Detta borde innebära att du landar på en vikt runt 23Kg vilket borde vara inom marginalen för vad flygbolaget släpper igenom. Kan du klara dig med ett bagage kommer du kunna hålla nere priset vid incheckningen. Har du en hardshell sele ber vi dig vara extra försiktig. Det har hänt mer än en gång att dessa har krossats under flygresor när bolagen lastar tunga väskor ovanpå.

En billig försäkring på resan kan vara att inhandla ett reparationskit. Vi säljer Kitefix utbud som i en kompakt förpackning innehåller vad du behöver för att kunna utföra de vanligaste reparationerna på egen hand. Finns få saker som är mer irriterande än att köra sönder sin utrustning under resan utan möjlighet till att göra något åt det. Bättre att vara på säkra sidan.

Slutsatser

Att resa med kiteutrustning är inga konstigheter. På senare år har det blivit väldigt vanligt att resenärer tar med sin utrustning på semestern. Vad vi vill rekommendera dig är att kontakta de flygbolag du överväger resa med för att höra vad de har för regler och priser för sportutrustningar och specialbagage. Det är inte alltid det billigaste bolaget som har den billigaste bagage lösningen. Packa sedan din utrustning i en riktig kitebag gjord för att resa med. Själv tycker jag golfbagen är enklast och den du får överlägset bäst plats i. Försök gallra så du inte tar med för mycket onödigt och vira in

dina ömtåligare delar i något mjukt. Kan du dessutom spara in på övriga kläder på resan och hålla dig till enbart en boardbag kommer du troligtvis billigast undan.

En sida med länkar till de olika flygbolagens regler hittar du här. https://www.ticket.se/info/bagageregler.html

Tänk på att regler uppdateras löpande så håll dig uppdaterad.

Har du frågor rörande val av väska kan du alltid kontakta oss på info@onwater.se

Trevlig resa önskar vi på Onwater.