Att välja kajak

Vad ska man tänka på när man ska köpa en kajak?

Det är inte alltid så lätt i djungeln av alla modeller och märken. Men vi har här sammanställt en liten lista på vad man bör tänka på innan man gör ett val. Ska du paddla i öppet hav kanske en havskajak är rätt val för dig. Ska du däremot paddla i lite lugnare vatten kan finns det mer lättmanövrerade kajaker som passar för det också.


 • Har du paddlat tidigare? Om du provat, vad har du för erfarenhet av de förhållandena som du tänkt använda din kajak i? Ska den användas i en liten sjö, på öppet hav eller kanske i en å? Tänk på att kajaken ska vara stabil nog för dig i de värsta förhållanden som du tror du kan hamna i.
 • Olika bottenformer. Här finns en liten översikt på de vanligaste formerna:

 • En lång kajak, typ havskajak går snabbare och generellt lite rakare än en kort. Däremot är de lite svårare att manövrera och svänga runt på mindre ytor. En bredare kajak är stabilare, rymligare men något långsammare.
 • Rodret alternativt skeddans främsta uppgift är att hjälpa hålla dig på rätt kurs och vid sidovind minska kajakens lovgirighet. (Vinden vill gärna vända din kajak så att fören pekar mot vindriktningen).
 • Roder eller skädda? Detta är en smaksak där det inte finns något rätt och fel. En del paddlare anser skedda är bäst medan andra föredrar roder. Enkelt sammanfattat skulle man kunna säga att roder är enklare medan skeddan ställer lite högre krav på dig som paddlar. Då skeddan är fixerad behöver du ställa kajaken på kant för att effektivt manövrera. Med ett roder använder du pedaler.
 • Tror du att du kommer ha mycket packning med på dina turer? En överlastad kajak känns ganska tungpaddlad och trög. Se därför till att du inte ligger för nära viktgränsen när du ska välja kajak.
 • Vad vill du ha ut av din aktivitet? Det är lätt att se de långa smala modellerna som en utmaning – vilket det också kan vara. Fundera på hur det eventuellt kommer att se ut om ett par år. Är du beredd och envis nog att ta en lite smalare, eller vill du ha tryggheten av en mer stabil som fungerar direkt?
 • Vikt. Hur mycket kommer du hantera kajaken på land? En lätt kajak är lättare att accelerera upp i fart och även bättre och enklare att hantera i grov sjö. Oftast är det inga problem att frakta kajaken från och till vattnet. Till den finns det nämligen fina hjul som man lägger kajaken på och helt enkelt drar efter sig.
 • Komfort. Känns det bra att sitta i kajaken? Tänk på att du kommer att sitta mer än ett par minuter i den, så känn verkligen efter.
 • Materialval. Vilket material ska man då välja? Kajaker i plast (ofta benämnda PE) är hållbara och ofta relativt billiga, men kan kännas lite tröga i vattnet och skulle de gå i sönder är det svårare att laga än glasfiber. Det senare är kanske det vanligaste alternativet. Lite mer ömtåliga än PE, men samtidigt lättare att laga. Det tredje alternativet är carbon. Extremt lätta, men också ömtåliga och ganska dyra.
 • Till slut så handlar det om prioriteringar. Det finns ingen kajak som är bäst på allt. Så värdera vad som är viktigt för dig och ditt användande.
 • Vill du ha ytterligare vägledning går det självklart bra att kontakta något av våra kunniga säljare så ska vi hjälpa dig finna den kajak som passar just dig.