Att välja kitebräda

Att välja kitebräda kan vara svårt. Givetvis inte minst för förstagångsköparen.

Vilken modell, bredd och längd ska man ha? Vad är skillnaden på på en nybörjarbräda och en mer avancerad kitebräda?
Är du på väg att införskaffa en bräda kan denna guiden vara bra att ha med sig i bagaget.


Storlek (längd och bredd)

Planingsytan på brädan är det som i stora drag bestämmer hur en bräda presterar på vattnet. Ytan bestäms av längden och bredden, men även andra aspekter påverkar egenskaperna på brädan.

Längre brädor med mycket planingsyta passar bäst till nybörjare och/eller vid lättvindsförhållanden. Brädan får mer bärkraft vilket gör att nybörjaren kan köra med en mindre kite = säkrare.

Kortare brädor med mindre planingsyta är att föredra vid lite blåsigare dagar. Den är då behagligare att åka på. Annars passar de bäst för åkare som tagit sig en bit på vägen.

Bredden på brädan påverkar som tidigare nämnts även planingsytan. En kort och bred bräda fungerar bra både på riktigt blåsiga dagar, men även som lättvindsalternativ. Nackdelen med en bred bräda är att den inte passar så bra i choppiga förhållanden (studsar lätt runt på det livliga vattnet).

Innan du köper bräda, tänk efter i vilka förhållanden du tänker åka i samt vilken typ av åkning det blir.

Som riktlinje bör nämnas att idag ligger de vanligaste storlekarna mellan 135-140cm. Detta är ganska lagom om du väger runt 70-85kg.

Brädshape

Planingsytan influeras också av shapen på brädan. En rektangulär bräda med breda ändar planar tidigt och erbjuder mycket ”pop” för freestyletricks. En bräda med lite smalare ändar (diamantformad) ger bättre kontroll i blåsiga förhållanden och ger samtidigt en mjukare känsla när man carvar från sida till sida.

Rocker

Rockern beskriver krökningen på undersidan av brädan när man tittar på den från sidan.

En bräda som har mycket rocker (om man tittar på brädan ifrån sidan) ger en mjukare åkning eftersom nosen inte lika lätt fastnar i vattnet t.ex. efter ett hopp eller en vändning. Detta gör att en bräda med mycket rocker presterar bättre i choppigt vatten samt när det blåser mycket. Men, det innebär också att man behöver mer tryck i kiten för att få brädan att plana – alltså inte så bra i lättvind. Tvärtom är då plattare brädor med mindre rocker. De är snabba i platt vatten och planar lättare. De ger också mer ’pop’ eftersom man har mer bräda i vattnet som man bygger upp ett tryck med innan man hoppar.

Rocker delas oftast in i 2 olika: kontinuerlig eller en 3-stegs. Brädor med en kontinuerlig rocker har en jämn och fin kurva längst hela brädan. Detta ger en mjuk och snabb upplevelse.
3-stegsrockern har en ganska platt yta i mitten för att förbättra planingsegenskaperna, men närmare ändarna är det lite mer. Detta för att undvika dem från att fastna i vattnet vid choppiga förhållanden. Den går långsammare än en kontinuerlig rocker, men där är bättre ’pop’ i dem.

Flex

Flex i brädan skapar en behagligare åkning genom att den absorberar energi när brädan skär genom vattnet. En del kan uppleva mycket flex i brädan negativt då den kan kännas lite ’svampig’ men också att den har mindre ’pop’. Med en för mjuk bräda kan man ändra rockern enbart genom trycket, vilket i sin tur gör att brädan får sämre ’pop’.
Styva brädor passar generellt tyngre åkare, freestyle samt vid hårdvindsförhållanden. En mer flexibel bräda körs med fördel av lite lättare åkare och i lättare vindar.

Flex Tips

En styv bräda med flexibla ändar skapar en väldigt allround känsla i åkningen. I hårda vindar flexar ändarna och som då ger åkaren en ganska behaglig upplevelse, samtidigt som den håller en ganska rak rocker i mitten som då genererar mycket ’pop’. I svaga vindar hålls brädan väldigt platt, vilket är fördelaktigt för att lättare komma igång i planing.

Konkav

Kitebrädor av idag finns i många olika bottendesigner.

En konkav bräda (om man tittar från ände till ände) förbättrar stabiliteten på brädan och gör den lättare att kanta och därmed ta höjd med.

En dubbelkonkav design hjälper mer när den körs platt istället för att kantas. Den gör så att kanterna inte ’fastnar’ i landningar efter ett hopp.

Så, sammanfattningsvis:

  • Lång och bred bräda – tidig planing
  • Kort och lite smalare – bra när det blåser mycket
  • Shape – breda ändar planar tidigt och mycket ’pop’. Smalare ändar – bra kontroll på blåsiga dagar
  • Rocker – mycket ger bekvämlighet i shop, men sämre planingsegenskaper
  • Flex – mjukare bräda för nybörjare