Att välja Stand up paddleboard

Intresset för Stand up paddleboard har ökat explosionsartat. Troligtvis är det tillgängligheten och enkelheten som gör att så många människor tagit denna helt underbara vattensport till sig den senaste tiden.

Insteget till många vattensporter kan vara ganska stort, men inte för SUP där du väldigt snart kommer vara igång och paddla. Det svåraste med Stand up paddleboard är nog faktiskt att veta vilken bräda man ska välja. Det finns en uppsjö av brädor i alla möjliga prisklasser och modeller. Vi tänkte att med denna texten göra valet lite lättare. Sedan vill vi gärna att du besöker, ringer eller mailar någon av våra butiker om du har ytterligare frågor såklart.

Stand up paddleboards kommer både i uppblåsbart och hårt utförande. Beroende på hur man tänker sig använda brädan passar det ena eller det andra alternativet bättre. En hård bräda har nästan alltid bättre paddelegenskaper än en uppblåsbar. Även om de uppblåsbara brädorna av högre kvalitet kommit långt är det fortfarande en viss skillnad. En uppblåsbar bräda kan aldrig få någon annan form än platt undertill. De kan inte heller få till lika vassa kanter som en hård bräda. Därför kommer en hård bräda kunna byggas mer kursstabil än en motsvarande uppblåsbar. Om du är intresserad av vågSup kommer en hård bräda med snävare kanter kunna svänga bättre än en uppblåsbar bräda med mer rundade kanter. Har du gott om utrymme där du kan förvara brädan och du dessutom har takräcke på bilen bör du åtminstone överväga en hård bräda.

Fördelarna med en uppblåsbar bräda är ändå många. Att kunna rulla ihop brädan och förvara den i en väska är den första självklara fördelen. Dessutom är en uppblåsbar kvalitetssup betyligt mer stryktålig än en hård bräda. Många uthyrningsfirmor använder sig av uppblåsbara brädor just för att de tål så mycket mer stryk. En uppblåsbar bräda är även lättare än motsvarande hård paddelbräda att bära om du ska gå en bit innan du ska sjösätta.

När du bestämt dig för uppblåsbar eller hård bräda bör du fundera över vad du kommer använda brädan till. De allra flesta som köper sin första SUP köper en s.k. Allround SUP. Dessa brukar komma i storlekar mellan 10-11ft. 10’6 är ett väldigt vanligt mått men även 10’0 och’10’8 är vanligt förekommande. En allround bräda känns igen genom att den har lite rundare former. Denna modell passar dig som ibland vill ut och motionspaddla för att en annan dag leka med barnen på stranden och ytterligare en annan dag vill ut och leka i vågorna. Storleken väljer man beroende på hur stor paddlaren är som ska använda brädan. Är det så att du planerar ta med ett barn på brädan får man även ha det i åtanke. Normalt brukar vi rekommendera 10’6 till paddlare upp till 95 kg. Väger du mer kan det vara värt att gå upp till en 10’8. Paddlar man på en bräda som är lite för liten kommer det inte innebära att brädan kommer sjunka. Vad som istället kommer hända är att brädan kommer bli tyngre att paddla och den kan även uppfattas som mer instabil än om den varit något större. 

Exempel på allroundbrädor är Redd Paddle 10’6, Gladiator 10’8 och Anomy SUP 10’6.

Är du säker på att du kommer använda paddelbrädan till träning och lite längre turer kan en touringbräda vara att föredra. En touringbräda är ofta något smalare men framförallt spetsigare än en allroundbräda. Vanliga mått på touringbrädor är 11’0 och 12’6 men det förekommer även längre modeller än så. Du får en mer lättpaddlad bräda för högre farter på bekostnad av lite stabilitet. Väger du kring 75Kg och mindre kan en 11’0 vara ett bra val. 12’6 och längre är att föredra för större paddlare. Observera att dessa riktlinjer kan vara lite missvisande framförallt på hårda brädor då man måste titta på brädans volym.

Exempel på touringbrädor är Gladiator 11’0 och Red Paddle 12’6.

SUP yoga är en gren inom SUP som blivit allt större. Det finns dedikerade Yogabrädor att köpa men det går även att utöva yoga på allround- och touringbrädor. Ett tips kan vara att välja en bräda som är en storlek större än vad du annars valt om du enbart skulle använda brädan till paddling. Detta för att få lite extra stabilitet. 

Är du ute efter en race- eller vågsup rekommenderar vi att du kontaktar någon av våra butiker för personlig service från någon av våra medarbetare.

Värt att tänka på när du ska köpa din första SUP är förutom att du får en bräda som passar dig eller din familj att du får en bräda i en kvalité du kommer vara nöjd med. Stand up paddleboards går att köpa i alla prisklasser. Du kan fynda sup-paket för under 4000 Kr. Vissa av våra konkurrenter går gärna ut och fördömmer dessa budgetpaket men så långt skulle vi inte vilja dra det. Så länge man är medveten vad man köper kan det säkert vara ett prisvärt alternativ. Troligtvis får du en bräda tillverkad i ett lager gummi vilket gör att brädan kan släppa luft och inte håller formen lika bra som en kvalitetsbräda. Du kommer också få en tung och sladdrig aluminiumpaddel som inte passar sig för några längre turer. En budgetbräda kommer inte heller kunna pumpas till samma tryck som en kvalitetsbräda. Ett lägre lufttryck orsakar mer svikt i paddelbrädan vilket i sin tur ger mer motstånd i vattnet. De riktigt billiga sup-paketen är ett alternativ om du vill ha något att leka med vid strandkanten. Vill du ha en bräda som ska hålla länge och duga för längre paddlingar rekommenderar vi på Onwater att du går upp till en bräda i mellansegmentet. Det är inte mycket dyrare än en budgetbräda och du får garanterat mer glädje per krona.

Självfallet rekommenderar vi dig att kontakta någon av våra butiker så kan vi hjälpa dig ytterligare på vägen mot ett lyckat köp.

Välkommen till Onwater!