Hur applicerar jag wax på surfbrädan?


Surfwax är till för att skapa ett bra grepp på ovansidan av brädan. Obehandlad blir den väldigt hal i vattnet och näst instill omöjlig att stå på.
Waxar du brädan på rätt sätt skapar den en ojämn yta med små ”bubblor” som ger dina fötter något att greppa om.

Har du aldrig waxat din bräda eller letar efter tips att göra det bättre så har vi här en guide till hur du gör.


Waxa din bräda i 4 steg

Detta behöver du: Basecoat wax, Topcoat wax och en waxkam.
Ska du lägga på en begagnad bräda eller göra om det från början behöver du även Wax remover.

1. Rengöra brädan. Om du ska lägga på wax på en helt ny bräda kan du hoppa över detta steget.
Om brädan du har framför dig redan har wax på sig måste du rengöra den.
Börja med att skrapa av allt överflödigt med skrapsidan på waxkammen. Ta sedan och lägg på Wax removern och jobba in det med en trasa.
Skrubba bort det och gör om för att ta bort allt och få en jämn och fin yta på brädan.

2. Lägga på basecoat. Basecoat är den viktigaste biten i hela waxningen. Top coat-waxet kommer att slitas ut varje gång du använder brädan, men basecoaten kommer att sitta kvar tills du själv väljer att ta bort den.
Saken med basecoaten är att skapa den där ojämna ytan som skapar greppet. Detta waxet är hårdare än top coaten. På grund av detta stannar det kvar längre, men är svårare att jobba ut.
Lägg waxet på sin ena kant och tryck hyffsat hårt medans du jämnt fördelar det över brädan. Det finns olika sätt att skapa mönstret. Hitta ett sätt som funkar för dig. Allt ifrån cirkelrörelser till diagonala dragningar. När du ser att det bildas märkbara ojämnheter, som ju blir ditt grepp, då vet du att du gör rätt. Fortsätt tills hela ytan du vill ha grepp på är täckt.

3. Topcoat. Topcoaten är mycket mjukare än basecoaten. Detta gör den både lättare att applicera, men gör den också mer klibbig som tillsammans med basecoaten skapar greppet.
Det finns olika wax för olika temperaturer. Det mäts alltid i vattentempen, så titta noga vilken du behöver innan köpet. Grundregeln är att du alltid kan använda varmare wax i kallare vatten men inte tvärtom för den kommer bli rent för mjuk.
Applicera på samma sätt som basecoaten. Här behöver du inte trycka lika hårt utan bara dra så du ser att det fastnar.

4. Efter surfet. När du surfar en stund ramlar topcoaten av. Detta är fullt normalt. På grund av detta måste du waxa brädan varje gång du går ut. Om waxet ser ihoptryckt och platt ut behöver du kamma det med kamsidan av din waxkam. Dra den diagonalt med brädan åt båda håll så du skapar ett schackrutigt mönster. Detta kommer hålla några gånger till. Är det så att du får kamma ofta så är det dags att börja om från början. Helt beroende på hur ofta du surfar så kan detta behövas allt från var 3e månad till åtminstone 1 gång per år.