Kom igång i vågorna

Hej gott folk!

Hösttider är vindtider, förhoppningsvis iallafall och för alla er som inte börjat segla vågor men vill så kommer här några kanske självklara tips men helt klart nyttiga för att komma igång.


De flesta verkar tro att man behöver vara en riktig fena på att segla för att komma ut i vågorna, detta stämmer inte. Behärskar man vattenstart och en mindre bräda så finns det inget som hindrar en från att ta del av vågor.

Självklart kommer man bli spolad och simma en del men det är ju trots allt en ny typ av segling jämfört med plattvatten.

1. Titta på vart folk seglar och hur de tar sig ut, finns det ett parti där bryter snällare än resten av spotet? Detta kan dock vara särskilt svårt i rak onshore där det mer handlar om att hitta en öppning längs med vågorna för att ta sig utanför brytet.

2. Fart är a och o speciellt när du ska ta dig ut i onshore, försök inte halvplana och ta höjd ut genom brytet, detta funkar i rak sideshore och rent swell men i onshore och stökiga vågor är det bara jobbigt. När det dock blåser sideshore så se till å ta så mycket höjd som möjligt då man rider med vinden på vägen in och ofta hamnar långt ifrån där man gick i.

På väg ut och möte med brytande våg, då är farten avgörande. Försök sikta på lägsta och flackaste punkten på vågen, oavsett om den brytit eller inte så kommer man komma över med fart och lite guts. Det är alltid bättre att ramla över vågen än att bli spolad in med den.

3. Våga kroka ur, jag ser så många som rider ikrokade och förstår inte hur de kan hålla balansen. Kroka ur och ta ut svängarna, börja med backsideridning (då det oftast blåser onshore och det då ter sig naturligast och enklast ). Börja där vågen inte bryter och jobba er närmre brytet, måste dock påpeka att det blir lättare med skarpa svängar ju mer brant våg man har att trycka ifrån på.

Hoppas ni har någon nytta av mina tips och att ni ger järnet. Ses på havet!

/Fredrik Plantin