Single-, Twin- eller Quadfin?

Är single fin bäst? Eller man kanske ska gå på 4 direkt? ”The more, the merrier”?!
Riktigt så enkelt är det tyvärr inte, men här kommer lite för- och nackdelar med de olika typerna.

De flesta talar nog om multifenmodeller idag. Det är det senaste på marknaden och det mest hypade, men single fin kan fortfarande vara bäst för dig beroende på vad man gillar.

Skillnader –

Single fin: Bara en fena att byta om något händer. Du behöver inte anpassa din stil efter brädan och detta är fortfarande bästa alternativet för dig som vill använda brädan som en bump&jump-bräda när det blåser på.
Dessa brädor hoppar ofta bättre eftersom det inte är någon som är snabbare.
Vid onshoreförhållanden är denna brädan kanske den sämsta eftersom det är svårt att hålla planingen uppe i bottensvängen.

Exempel på brädor: Starboard EvoStarboard Quad Convertible

Twin fin: Dessa känns lösare i vågridningen. Passar väldigt bra i onshore- till sideonshore-förhållanden.
När du vant dig vid dessa så känner du dig snabbt som en bättre vågåkare. Du smackar vågen lättare och gör även wave slides till en mycket enklare sak.
Däremot planar dessa inte lika tidigt som en single fin. Därför väljer man ofta en lite större twinfin-bräda än om man väljer singlefin.

Exempel på brädor: Starboard Quad

Quad: De här brädorna har snabbt blivit populära. Ju större och renare vågorna är, desto mer kommer du känna fördelarna med en Quadbräda.
De kan kännas tunga i baken pga alla fenboxar men lägg inte så mycket fokus på det. De är designade så här och noga testade.
Brädorna har den lösa känslan som en Twin, men släpper inte lika lätt.

Exempel på brädor: Goya QuadStarboard Quad

Convertibles: Det finns även brädor som har 5 boxar. Här kan du välja beroende på förhållanden, tycke och smak. Single fin på plattvatten och kanske 4 fenor på det där vågstället du alltid velat åka till. Ett bra sätt att hålla nere antalet brädor i sin arsenal.

Exempel på brädor: Starboard Quad Convertible