Torrdräkt eller våtdräkt?

Att välja mellan torrdräkt och våtdräkt kan kännas klurigt. Därför har vi på Onwater skrivit denna guide för att ge dig en bättre bild av torrdräkten alternativt våtdräktens fördelar respektive nackdelar.

Skillnad mellan torrdräkt och våtdräkt

Torrdräkten och våtdräkten fyller till syftet samma funktion. Att hålla dig som utövar vattenaktiviteter varm under årets kallare dagar. Detta problem löser dessa båda plagg på helt olika sätt. En våtdräkt släpper in en mindre mängd vatten som bildar en tunn hinna närmast kroppen. Detta vatten värms upp av din kroppsvärme och isoleras av neopren materialet i våtdräkten. Även om vattnet på utsidan dräkten är mycket kallt håller du dig varm. Många av våra kunder använder sig av våtdräkt även under årets kallaste dagar. Framförallt de som sysslar med vindsurf, kite och stand up paddle.

Torrdräkten fungerar på ett helt annat sätt. Genom latex-alternativt neoprenmuddar runt hals, fotled och handled håller du dig torr vilket gör att du under din dräkt kan klä dig i vanliga underställ och fleecekläder. Torrdräkten är vanligtvis tillverkad i vattentätt material med adningsegenskaper med en kraftig dragkedja för på och avklädning.

Vill du läsa ytterligare om våtdräkter kan du klicka vidare till vår artikel om våtdräkter som du finner här!

Är en torrdräkt helt torr?

Ja i stort sett. En torrdräkt ska hålla dig torr om du hamnar i vattnet. Viss fukt kan uppstå på insidan dräkten beroende på grad av ansträngning och vilken typ av andningsmaterial dräkten är tillverkad i. Det varmaste alternativet vintertid är utan tvekan en torrdräkt.

Ur sjösäkerhetsperspektiv handlar det mycket om att köpa sig tid om du hamnar i vattnet. Är du ute och paddlar kajak vintertid är torrdräkten ett utmärkt alternativ. Även om du med en våtdräkt skulle känna dig varm om du hamnar i vattnet kommer du relativt snabbt bli kall när du kommer upp i kajaken igen. Detta kan du undvika om du istället väljer satsa på en torrdräkt. Torrdräkten gör det också lättare att träna rollning och andra säkerhetsmanövrar även under höst, vår och vinter vilket ökar tryggheten för dig som vill förlänga säsongen.

Såklart gäller inte detta bara vid paddling utan även för vindsurfare och SUP-paddlare. Många drar sig för att surfa vintertid just för att slippa känslan av att komma ur vattnet och ta av sig en blöt våtdräkt. I din torrdräkt öppnar du dragkedjan och kliver ur dräkten torr.

Hur sköter man om en torrdräkt?

Torrdräkterna ska handtvättas i ljummet vatten med milda tvättmedel som regel. Att aldrig tvätta dräkten för att “andningsfunktionen” skulle försämras är en myt. Det vattentäta membranet håller inte lika länge då det blir utsatt för salt och smuts, och andas faktiskt sämre om man inte tvättar.

En bra dräkt är en långsiktig investering som vanligtvis håller i många år, beroende på hur frekvent den används. Det som slits mest är latexmuddarna och fötterna på dräkten. Det är inga problem att laga eller byta ut muddar till en överkomlig kostnad. Utan några större svårigheter kan du göra detta själv. Det är smart att vara lite extra försiktig om just dessa delar av dräkten. Om dräkten är utrustad med hela latexfötter rekommenderar vi att du trär våtskor på utsidan dräkten. Är det mycket friktion mellan latexfötterna och neoprenskorna kan man dra en nylonstrumpa alternativt plastpåse över fötterna för lättare på och avklädnad. Man kan öka muddarnas livslängd genom att använda siliconspray. Muddarna kan även må bra av att talkas vilket också minskar friktionen när du tar på dig dräkten.

Hur gör jag om latexen är för tight i halsen?

På många torrdräkter sitter det latexmuddar i halsen. Dessa kan kännas väldigt tighta och obekväma när du först provar din dräkt. Det går självfallet att klippa till muddarna för att på så sätt göra dom större. Var bara försiktig så du inte klipper för mycket. Muddarna ska sitta tight utan att stoppa blodtillförseln. Det kan även vara värt att tänka på att många muddar töjer sig lite efter användning. Därför rekommenderar vi våra kunder att inte börja med att klippa sina muddar utan vänta och se.

Lycka till med ditt val av dräkt. Hör gärna av dig till någon av våra butiker om du har frågor vi kan besvara.

Hälsningar

Onwater