Vad är SUP?

SUP (Stand Up Paddling) är en relativt ny sport i familjen brädsport. Den påminner ganska mycket om vågsurfing, men brädorna är generellt lite större och man står upp och paddlar sig fram istället. Detta gör sporten väldigt mångsidig. Du kan paddla på i stort sätt vilket vatten som helst: åar, sjöar och hav, med eller utan vågor. Plattvattenpaddling ger en väldigt bra träning medans paddling i vågor ger dig den där extra kicken.


Allround

Race

Vågor

Andra fördelar med SUP är:

  • Lätt att lära sig
  • Lite prylar att hålla reda på
  • Socialt – lätt att göra med vänner
  • Kan göras varje dag!

Vad är då skillnaden på SUP och kajak t.ex.? Ja, eftersom du står upp så ser du bättre. Brädan är ganska lätt i jämförelse med en kajak. Detta gör att det är lättare att hantera lastning till och från stranden.

Vad behöver man för att börja?

Först och främst en bräda. En allroundbräda är att föredra för de flesta. Det finns även racingbrädor och vågbrädor. Dessa är, precis som det låter, dedikerade brädor som är gjorda för att gå fort eller svänga lätt på vågorna.
Allroundbrädorna passar överallt, även även med dessa kan man åka lite i vågorna, även om de inte är riktigt lika snabba att svänga runt med. Du hittar de vanligaste modellerna i vår webshop.

Välj storlek på SUP-brädan

  • Ju längre brädan är, desto bättre glid har den. Detta tack vare att den har mer yta i vattnet. Detta passar bra om man ska paddla långt på plattvatten.
  • Ju mer bredd i brädan, desto bättre stabilitet.
  • En kort bräda är bäst på att ändra riktning snabbt och att fotstyra. T.ex. på vågor.

Paddel

Här kan man välja mellan olika material och till viss del även längder. Carbon är mycket lättare och styvare, men dyrare. Se vår webshop.

Leash

En leash behövs framförallt om man ska paddla lite i vågor. Den fästes på ena benet samt på brädan. När (om) du ramlar i så sticker brädan helt enkelt inte iväg. Detta är både säkert och praktiskt.
Även dessa finns i olika längder/utföranden.

Kläder

Normalt sett behövs inga speciella kläder om man väljer en stabil bräda. På den står man stabilt så länge man paddlar på plattvatten. Som nämndes ovan så tar vi in de modeller vi rekommenderar för de flesta – detta innebär stabilitet i första hand.
Ger man sig ut när det är riktigt kallt rekommenderas neopren av något slag. Detta håller dig varm även om du skulle ramla i.

OBSERVERA:
Många av modellerna fungerar även till vindsurfing, men ingen är designad och gjord för att hoppa eller plana med.